Tilbake

 
 

 

Trangen 2008, 200 års markering

H.M. Kongen var til stede da Slaget ved Trangen ble gjenskapt i Åsnes kommune. Rekonstruksjonen markerte at det var 200 år siden slaget den 25. april 1808. Det var Napoleonskrigene som var bakgrunnen for trefningen. Etter det såkalte flåteranet i København, var Danmark-Norge gått med i krigen på Napoleons side, mens Sverige var alliert med Napoleons hovedmotstander, England.

24. april gikk svenske tropper under ledelse av oberst Gahn inn i Norge i nærheten av Flisa. De ble stanset ved Trangen av norske styrker under oberst Staffeldt.

Et stort arbeid i å rekonstruere det viktige slaget ble lagt ned, og mellom to og tre tusen mennesker hadde møtt fram for å se hendelsen.
 

 
 
(fotograf: Svein Haglund)
 

 


 

To elever fra Jara skole serverte lokal mat mens rekonstruksjonen av slaget foregikk. Kong Harald fikk smake både ”pottisrisk” og hjemmebrygget Trangenmjød.

Kong Harald fikk også se det såkalte Dreyer-rommet på Sønsterud Gård, som er restaurert og satt i stand til jubileet. Værelset er oppkalt etter Kaptein Nikolai Peder Dreyer som døde her etter skader han fikk under slaget.

Seieren ved Trangen og kaptein Dreyers innsats fikk stor symbolverdi for norsk selvfølelse i tiden fram mot 1814.
 

Klippet fra Østlendingen (Sverre Viggen):

Et spill som var satt i scene av en mesterregissør. Oberstløytnant Tore Kielland Gransæter har lagt ned en kjempejobb som nok ingen hadde forestilt seg før man så resultatet ved Trangen lørdag.

Kongelig
Det hele var rett og slett kongelig – med kong Harald på hedersplass utenfor den kongelige gapahuken. Han kom til slagfeltet med hest og kjerre med Beret Rostad trygt ved tømmene. Kongen ble orientert av Trangen-komiteens leder, Solfrid Storholt. Han ble servert av elever ved Jara skole. Og han fikk et 50 minutter langt spill som ble en bokstavelig talt dundrende suksess.
Mens norske og svenske soldater kjempet seg fram i terrenget, som var gjort om til en kjempearena, fôret Gransæter kongen og de mellom 2000 og 3000 på tilskuerplass med detaljert informasjon om hva som skjedde den 25. april i 1808. Kanskje i meste laget med detaljert informasjon. Men - det tålte man på en dag som denne.
Den gang var det nærmere meteren med snø. Nå var det behagelig temperatur og oppholdsvær til et par timer etter at begivenheten var over.

Mye ros
Kongen var blid og fornøyd da han forlot Trangen-høyden for å haste videre til operaforestilling i hovedstaden. Blide og fornøyde var også publikum. Alle vi snakket med roste kommunen for å ha dratt i gang forberedelsene og gjennomført det hele til særdeles godt både i innhold og gjennomføring.
– Dette var imponerende bra, var kommentaren fra alle.
Mye ros skal alle involverte ha fra teaterlagets folk i sine roller til alle i uniform og kjørelagets hestefolk som hadde full kontroll på de firbeinte.
Vi behøver egentlig ikke si mer enn følgende: kjempesuksess over hele linja.
Nå må det ikke ventes 200 år til neste gang Åsnes får en slik begivenhet som gjør innbyggerne stolte.
For det har de grunn til å være – sa utenbygds folk som overvar det hele.